Het was even wennen..

Dat een multifocale bril even wennen is kunnen de meeste dragers ervan zich vast nog wel herinneren. Vaak zijn het de eerste dagen en soms de eerste 2 weken die wat onwennig zijn. Maar doorgaans horen wij maar zelden dat het écht niet werkt of écht niet went. Hieronder het verhaal van Theo, de winnaar van een gratis montuur eind 2023.

Theo wil ook wel een theo!

Dat was kort samengevat de motivatie die ik eind 2023 van Lieke, de echtgenote van Theo, gemaild kreeg. Aanleiding was mijn oproep om iemand te nomineren voor een gratis bril.
Omdat ik hier een leuk verhaal in zag heb ik Theo zijn eerste theo montuur cadeau gedaan.

Theo had ook steeds meer moeite met de kleine lettertjes en omdat zijn bestaande bril met een geringe leesondersteuning niet meer voldeed hebben we gekozen voor multifocale glazen.

We kozen voor de moderne glazen met een extra breed gebied voor lezen en werken op de computer.
Toen de bril klaar was en Theo hem kwam ophalen werd het fijne gevoel van een nieuwe bril al snel teniet gedaan omdat de nieuwe bril absoluut niet lekker keek voor dichtbij.

Controle van sterkte en montage leverde geen verklaring op dus vroeg ik Theo of hij de bril ondanks deze onprettige ervaring toch een paar dagen wilde gaan dragen. Dat wilde hij gelukkig doen vooral omdat het zicht veraf wel gewoon scherp was en alleen dichtbij problemen gaf.

Na een kleine week heb ik Theo gebeld met de vraag hoe het ging. Gelukkig had hij de bril wel alle dagen gedragen en merkte hij ook wel enige verbetering, toch was met name het computerwerk niet te doen. Vooral het moeten meebewegen om enigszins scherp te kunnen kijken was een enorm obstakel.

Ik herinner me de woorden; “mijn oude bril was dan wel niet helemaal scherp maar ik zag wel het
complete plaatje. Met mijn nieuwe bril kan ik scherper zien maar het gebied is zo klein dat ik er helemaal gek van wordt”.

Uiteindelijk hebben we besloten om een tweede bril te maken met speciaal op beeldschermafstand gemeten sterkte zodat het volledige scherm scherp is en er prettig gewerkt kan worden.

We zijn inmiddels 2 maanden verder en Theo kwam vertellen dat hij zijn nieuwe theo mét multifocale glazen nu met veel plezier draagt. Hij kan ermee kijken én lezen.

Voor beeldschermwerk gebruikt hij de extra bril en dat gaat prima!

Het verhaal van Theo is illustratief voor hoe het ook kan gaan.

Gelukkig zijn de meeste mensen binnen enkele dagen volledig gewend aan hun eerste multifocale bril maar soms heeft het gewoon méér tijd nodig of moeten we een creatieve oplossing vinden om, zoals in dit geval, het langdurig werken achter een computer mogelijk te maken.

Wil je meer weten over multifocale glazen of een andere maatwerkoplossing schroom niet om een afspraak te maken.

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op LinkedIn